luni, 14 martie 2016

Unitatea creștinilor este posibilă

Drumul către unitatea Bisericilor creștine, potrivit cuvintelor Cardinalului emerit din Curia vaticană, Walter Kasper, practic, este posibil, dar va fi lung și anevoios. În prezent nu există nicio viziune ecumenică comună, uneori nici voinţă comună, afirmă cardinalul Kasper într-o carte publicată la Stuttgarter Patmos Verlag, care apare în librării începând de astăzi, 14 martie 2016.
2017 pe drumul către unitate
Cu privirea îndreptată către comemorarea Reformei, acum 500 de ani, fostul episcop de Rottenburg-Stuttgart afirmă: "Noi nu mai suntem în 2017 ca în 1517, pe un drum de separare, ci suntem pe calea unităţii. Mulţi creştini aşteaptă ca Biserica să-şi amintească de scopul unităţii şi astfel se apropie cu un pas de el. Această aşteptare nu ar trebui să dezamăgească", afirmă Kasper în cele aproape o sută de pagini ale cărţii sale despre Martin Luther.

Celebrarea comună a lui Cristos

"Ecumenismul secular" de astăzi este indiferent faţă de diferenţele confesionale, afirmă fostul profesor de teologie. Bisericile nu îşi pot permite să fie una împotriva celeilalte sau să nu stea împreună; ele trebuie să trăiască împreună şi să meargă împreună. Cea mai bună idee pentru 2017 este o celebrare comună a lui Cristos, aşa cum a propus preşedintele Consiliului Bisericilor Evanghelice din Germania (EKD), Heinrich Bedford-Strohm.
Discuţia despre Luther, considerat ca un pionier al libertăţii spiritului şi îndrumător al timpurilor moderne, are câteva expresii reale însă ridică şi unele semne de întrebare. Modernismul nu a avut o singură origine şi principiu, el a avut mulţi taţi şi multe mame. Însăşi Reforma nu îşi va concentra atenţia doar pe Luther. Cardinalul îl aminteşte în cartea sa pe umanistul Melanchton.

Milostivirea lui Francisc, foarte îngăduitoare

Într-un interviu acordat Radio Vatican cu ocazia celei de-a treia aniversări a alegerii lui Francisc, Kasper a spus că pierduse conceptul de milostivire, pe care Papa Francisc şi-a concentrat atenţia în timpul acestui an sfânt. Kasper adaugă: "Trebuie să mărturisesc că, citind încă o dată ceea ce am scris chiar eu în cartea mea despre milostivire, am constatat că milostivirea este dificilă. În ultimii zeci de ani, ea a fost absentă. Dar acum este cu adevărat important ca milostivirea să iasă la lumină".
Fostul Preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor a scris în anul 2012 o carte despre Milostivire, văzută ca un concept fundamental al Evangheliei. Papa Francisc a lăudat în mod deschis această lucrare, la începutul pontificatului său.

Teologia Catolică a uitat milostivirea

În deceniile trecute, teologia catolică a uitat complet despre milostivire. Prin urmare, a existat o anumită perplexitate legată de faptul că acum "Papa Francisc o scoate la lumină şi face din ea nucleul Veştii aduse de Isus".  


După www.kath.de
Traducere: pr. Eduard Soare