sâmbătă, 15 august 2015

Fiți ai lui Dumnezeu!

Cardinalul Pietro Parolin, Secretarul de Stat al Vaticanului se află de câteva zile într-o vizită de lucru în Asia. La Dili, în Timorul de Est, a celebrat sf. Liturghie în Seminarul Mare, în timpul căreia le-a reamintit viitorilor preoți cuvântul cheie pentru a trăi în Seminar: "Mereu", "în fiecare zi". Este un cuvânt simplu, care nu lasă loc la intepretări. "În fiecare zi" să trăieşti şi să te pregăteşti în Seminar pentru două obiective: "a fi discipol", "a fi misionar".
"În fiecare zi, reînnoiţi-vă convingerea că totul este gratis, sentimentul gratuităţii cu care fiecare dintre voi a fost ales - nimeni nu a meritat acest lucru": această expresie a folosit-o Papa Francisc la întâlnirea cu clerul ecuadorian, pe 8 iulie 2015. Cardinalul Parolin a reluat-o şi pe ea şi-a construit omilia de la Liturghia celebrată în Seminarul Mare din Dili. "Ce vi se cere să faceţi în fiecare zi?", a întrebat el, adresându-se viitorilor preoţi şi formatorilor lor. "Mai întâi de toate - a indicat - vi se cere să vă implicaţi în mod profund în drumul de formare, cu dăruire şi sinceritate. Da, Dumnezeu v-a chemat şi cu curaj şi cu credinţă, voi aţi răspuns. Aţi venit în Seminar să vedeţi, să înţelegeţi şi să discerneţi validitatea acestei chemări".

Este un drum de verificare care, constată cardinalul Parolin, ne face să ne punem o altă întrebare: "Oare chiar Domnul mă cheamă"? În acest caz, răspunsul ne vine din Biblie, din cuvintele profetului Ieremia: "Mai înainte de a te forma în sânul mamei, eu te cunoşteam, mai înainte ca tu să vii la lumină, eu te-am consacrat". "În toată viaţa voastră de Seminar, această convingere profundă trebuie să fie în inimile voastre: Domnul este cel care v-a chemat, Domnul este cel care v-a ales, Domnul este cel care vă ia de mână pentru a vă conduce să fiţi un lucrător în via sa". 

O chemare care este înţeleasă în fiecare zi, în măsura în care trăirea zilnică din Seminar este orientată spre creştere, cu ajutorul directorului spiritual, atât "pe plan uman, pentru a dezvolta capacitatea de a dialoga cu oamenii, cât şi pe plan intelectual, pentru a dezvolta capacitatea de a iubi cunoaşterea - în special acea capacitate de a înţelege şi de a rezolva problemele - dar şi pe plan spiritual, prin dezvoltarea relaţiei cu Dumnezeu, aprofundând dialogul cu El, vorbind cu El şi ascultându-l". Această relaţie, conduce la o altă descoperire: cea a chipului milostiv al Tatălui. "Acest simţ al milostivirii - spunea cardinalul - ne formează şi ne plăsmuieşte pentru a deveni discipoli ai milostivirii. Este necesar ca în fiecare zi să simţim că am fost atinşi de Dumnezeu în profunzimea inimii, pentru a fi pregătiţi, ca discipoli, să oferim acea iubire şi acea milostivire altora".


După Radio Vatican
13.08.2015