luni, 29 februarie 2016

Memento: Pr. Anton Trifaș (1906-1968)

Astăzi, 29 februarie, comunitatea sacerdotală diecezană amintește figura pr. Anton Trifaș, fost rector al Seminarului Diecezan în două perioade: 1946-1948 și 1956-1967.

S-a născut la 21 octombrie 1906 la Horleşti, judeţul Iaşi, şi a studiat în Seminariile "Sfântul Iosif" din Iaşi şi "Sfântul Duh" din Bucureşti, precum şi în Colegiul "Brignole-Sale" din Genova (Italia). A fost sfinţit preot la 21 mai 1932 la Genova, iar după venirea în ţară a activat în parohiile: Iaşi, Grozeşti, Dărmăneşti şi Rădăuţi. În perioadele 1946-1948 şi 1956-1967 a deţinut funcţia de rector al Seminarului "Sfântul Iosif" din Iaşi.

La 24 august 1948 a fost arestat în urma unui denunţ oficial adresat Postului de Jandarmi Bucium de profesorul I. State, reprezentantul guvernului comunist în Comisia pentru Preluarea Bunurilor Seminarului "Sfântul Iosif". În respectivul denunţ, rectorul A. Trifaş era acuzat de a fi sustras şi ascuns de la inventariere - în urma aplicării prevederilor decretelor 175 şi 176 din 3-4 august 1948 privind reforma comunistă a învăţământului superior, confiscarea şi naţionalizarea bunurilor şcolilor confesionale - "una maşină de stropit via, două găleţi roşii, una găleată de zinc albă şi două bucăţi de lanţ în lungime de 6-7 metri".

Pe durata arestului preventiv la Penitenciarul Galata, pr. A. Trifaş a fost anchetat de procurori şi trimis în judecata Curţii de Apel Iaşi pentru "crima de sustragere de obiecte de la inventarierea în patrimoniul statului".

După câteva luni, a fost dus în arestul central din Bd. Copou, nr. 3 ("Casa Conachi"). Motivul? Pr. Trifaş fusese inclus într-un lot de nouă persoane anchetate în legătură cu evadarea prizonierului german Wili Seife. După lungi şi chinuitoare interogatorii, pr. A. Trifaş a fost deferit Tribunalului Militar Iaşi, la 29 octombrie 1949, sub învinuirea de "delict de găzduire a unui prizonier de război". La 15 decembrie acelaşi an, Tribunalul Militar Iaşi l-a condamnat pe pr. A. Trifaş la un an de închisoare corecţională, iar în numele celui condamnat, avocatul C. Dimitriu a solicitat contopirea celor două pedepse, propunere acceptată de Tribunal. 
În ziua de 24 decembrie 1949, pr. A. Trifaş a fost transferat de la Penitenciarul Galata la celebra închisoare comunistă de la Aiud pentru executarea restului pedepsei.

La 3 octombrie 1956, în baza adresei Ministerului Cultelor nr. 15.519, ca răspuns la adresa Arhiepiscopiei de Bucureşti nr. 1.668/28 iunie 1956, s-a deschis la Iaşi Secţia Română a Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar Alba-Iulia şi s-a retrocedat clădirea de pe Copou. 
Eliberat din închisoare, pr. Trifaș a primit din nou conducerea Seminarului din Iași. 

El a fost numit de către seminarişti doctor practicus, deoarece s-a remarcat prin spiritul său de muncă şi organizare, restaurând aproape întreg edificiul Institutului şi dotându-l cu cele necesare pentru studiu, cazare şi masă. Trebuie să mai menţionăm că, la începutul anului 1965, a fost propus noul Regulament al Institutului Teologic Romano-Catolic de grad Universitar din Republica Socialistă România, iar la sfârşitul anului 1965 s-a obţinut din partea Sacra Congregatio de Seminariis et Studiorum Universitatibus afilierea, Institutului Teologic Romano-Catolic Alba-Iulia, Secţia Română, Iaşi, la Pontificia Universitas Lateranensis, quadriennium et ad experimentum.

Pr. Anton Trifaș moare la Iaşi, la 29 februarie 1968. Este înmormântat în cimitirul din Horleşti, satul natal.

Dănuţ Doboş / pr. Ștefan Lupu