miercuri, 20 ianuarie 2016

Preotul cu valiza în mână

Într-una din întâlnirile sale cu preoții parohi din Dieceza de Roma, Papa Benedict al XVI-lea li se adresa cu aceste cuvinte: „Vegheați asupra voastră și asupra întregii turme peste care Duhul Sfânt v-a pus supraveghetori, ca să păstoriți Biserica lui Dumnezeu pe care și-a dobândit-o prin sângele Fiului său” (Fap 20,28). Continua Papa Benedict: „Păstorul este acela care supraveghează, nu ca un birocrat, ci ca unul care vede cu ochii lui Dumnezeu, care pășește spre înălțimea lui Dumnezeu şi în lumina lui Dumnezeu vede această comunitate mică a Bisericii (…), este cel care caută potrivit criteriului lui Dumnezeu şi nu după preferințele sale (…), iubind, astfel, cu Dumnezeu şi pentru Dumnezeu”.

Comunitatea pe care preotul este chemat să o păstorească are un dublu caracter: provizoriu şi permanent. Poate părea banală distincția însă este importantă, pentru că ne învață pe noi, preoții, că preoția sacramentală primită este veșnică, permanentă, nu şi parohia sau comunitatea încredințată. Comunitatea în care îl reprezentăm pe Cristos, Marele Preot, este provizorie, pasageră. Faptul că trebuie să învățăm să avem spiritul „valizei în mână” nu înseamnă nicidecum neimplicare activă în viața comunității parohiale, ci a fi mereu gata în a răspunde unei alte provocări pastorale atunci când suntem chemați să o facem. Așadar, pastoraţia nu este o modalitate de a căpăta prestigiu, ci de a-l sluji pe Dumnezeu şi Biserica locală. Orice schimbare poate provoca teamă, nu este ușoară şi cheamă la o angajare permanentă. De aceea, disponibilitatea este strâns legată de răspunsul pe care l-am dat chemării la Sfânta Preoție.

Într-o societate care se schimbă mereu şi unde aproape totul este provizoriu, deși suntem trecători în locurile în care slujim, suntem chemați să întruchipăm valori care rămân, iar Evanghelia este o „valoare” care rămâne. Orice chemare este şi o exigență, ne obligă să fim mereu bine pregătiți, să nu cădem în rutina "foilor îngălbenite", să nu devenim funcționari. Uneori proiectele noastre personale sunt puse în criză pentru că nu mereu corespund proiectelor lui Dumnezeu. Iubirea, grija pastorală şi disponibilitatea față de comunitatea în care suntem chemați să slujim nu este o experiență pasageră ci o ocazie de maturizare creștină, umană, sacerdotală. Învață să trăiești cu intensitate acolo unde eşti chemat să slujești. Încearcă să te inserezi cât mai bine în comunitatea în care eşti, să o cunoști, să o prețuiești și spune NU mentalității celui care abia ajuns într-o comunitate se gândește deja la a doua. De ajutor în acest sens pot fi: momentele de rugăciune personală şi/sau comunitară, meditația, Sfânta Liturghie zilnică, chiar şi în vacanța de odihnă, întâlnirile cu comunitatea, cu confrații preoți, etc. Dacă Sfânta Liturghie devine parte integrantă din viața mea atunci, viața mea devine o liturgie continuă. 

În acest context trebuie să evităm „autoreferinţa” şi să încercăm să transmitem bucuria preoției în comunitatea în care suntem. În comunitate, munca e de calitate dacă nu o faci ca un funcționar, ci ca un păstor. Să nu ai un loc stabil, până la moarte, să nu prinzi rădăcini în nicio comunitate este probabil una dintre crucile pe care preotul le poartă zilnic. În cele din urmă, ce anume căutăm? Prestigiul? Binele promis (pe Dumnezeu)? Spunea Papa Benedict al XVI-lea: „Credința în Maestrul divin ne dă puterea de a privi cu încredere spre viitor. Dragi preoți, Cristos contează pe voi. (…) Lăsați-vă cuceriți de El şi veți fi şi voi, în lumea de astăzi, mesageri ai speranței, ai reconcilierii, ai păcii!”.

Pr. Ciprian Bejan-Piser 
Academia Ecleziastică Pontificală 
(Roma)