joi, 9 iulie 2015

Harul nu cere să fie plătit


Înainte de a părăsi Ecuadorul, pentru a se îndrepta către Bolivia și Paraguay, Papa Francisc s-a oprit în cartierul sărac Tumbaco, la periferia capitalei Quito, vizitând Azilul de bătrâni al Misionarelor Carității. Apoi a urmat, în Sanctuarul Fecioarei Maria "Virgen del Quinche", întâlnirea cu clerul, cu călugării şi cu seminariştii.

"Nu faceţi carieră şi nu uitaţi rădăcinile voastre", le-a cerut Papa, vorbind liber. "Am un discurs pregătit, dar nu vreau să-l citesc". Aplauze de simpatie. Au urmat apoi cuvinte spuse liber, care au mişcat inima şi sufletul celor care - precum Maria - au fost aleşi în mod gratuit de Dumnezeu pentru a fi discipoli, fără vreun merit din partea lor. "Faceţi precum Maria, care nu a fost niciodată protagonistă în nimic, a trăit mereu ca o discipolă în toată viaţa sa".

"Călugăriţe, călugări, preoţi, seminarişti, voi vă întoarceţi în fiecare zi ca să parcurgeţi acest drum al gratuităţii cu care Dumnezeu v-a ales. Nu aţi plătit intrarea în Seminar, sau în viaţa călugărească. Nu aţi meritat acest lucru. Trebuie să vă amintiţi şi să vă întoarceţi în fiecare zi la gratuitatea lui Dumnezeu", le-a spus Pontiful. "Doar această legătură vă face importanţi. Dacă o uităm, atunci ne îndepărtăm de această gratuitate".

"Cereţi harul de a nu vă pierde memoria, de a nu vă simţi niciodată importanţi. Evitaţi alzheimer-ul spiritual şi carierismul. Aveţi grijă de sănătatea voastră, dar mai ales să nu vă îmbolnăviţi de o boală periculoasă, mai ales pentru cei pe care Domnul i-a chemat gratuit să-l urmeze şi să-l slujească. Nu uitaţi de unde aţi fost luaţi. Această boală îi loveşte pe cei care nu-şi mai amintesc de propriile rădăcini".

"Să nu vă doriţi să fiţi promovaţi. Gratuitatea este un har care nu poate convieţui cu promovarea. Şi atunci când un seminarist, un călugăr, o călugăriţă face carieră, începe să se îmbolnăvească de alzheimer spiritual; începe să piardă memoria locului din care a fost luat(ă), din care provine".

"Slujiţi, slujiţi, - a continuat Papa - să nu faceţi altceva. Slujiţi mai ales când sunteţi obosiţi; când lumea realmente vă deranjează. Căci cel care parcurge calea slujirii trebuie să lase deranjat fără să-şi piardă răbdarea. Căci acea slujire nu îi aparţine în nici un moment. Noaptea, înainte de a adormi, transpuneţi-vă în logica gratuităţii lui Dumnezeu şi mulţumiţi-i pentru darul pe care vi l-a făcut. Şi, vă rog, nu cereţi plată pentru har! Pastoraţia noastră trebuie să fie gratuită. Nu suntem mercenari, ci slujitori. Nu am venit pentru a fi slujiţi, ci pentru a sluji şi o facem cu deplină distanţare, fără toiag şi fără desagă.

"Am fost răscumpăraţi de Dumnezeu cu privire la mărirea deşartă şi la mondenitate. Fecioara Maria să ne facă să coborâm de pe piedestalul ambiţiilor noastre, al intereselor noastre egoiste, al atenţiei excesive pentru noi înşine".

"Să mergem înainte uniţi, susţinându-ne unii pe alţii. Să cerem cu umilinţă darul perseverenţei în slujirea Domnului. Cât este de frumos când Biserica perseverează în efortul său de a fi casă şi şcoală de comuniune, când generăm ceea ce mie îmi place să numesc cultura întâlnirii. O Biserică ce se apropie, se adaptează pentru a nu fi distantă, iese din comodităţile sale şi are curajul de a ajunge la toate periferiile care au nevoie de lumina Evangheliei".

După www.news.va
Foto: www.news.va