vineri, 2 octombrie 2015

Rector nou la Seminarul din Iași

Ieri, 1 octombrie, a avut loc în Capela Institutului Teoloogic Romano-Catolic din Iași deschiderea oficială a noului an academic și formativ 2015-2016. În cadrul sf. Liturghii a fost prezentat oficial și noul Rector al Seminarului: Mons. dr. Benone Farcaș, până acum Vicar General al Diecezei de Chișinău (Republica Moldova).
Sf. Liturghie a fost prezidată de episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel, alături de care au
concelebrat episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă și episcopul auxiliar de București, Mons. Cornel Damian. Au fost prezenți preoții formatori și profesori, de la Seminar și de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza", profesorii invitaţi, preoţi de la Seminarul Mic din Bacău, preoţi din parohiile din Iaşi şi din împrejurimi, preoți din Austria, Israel și Italia. Alături de cei 103 seminariști care se pregătesc să devină preoți ai Diecezei de Iași și ai Arhidiecezei de București, au participat seminariștii Seminarului Don Orione, surori, personalul auxiliar al Seminarului şi numeroşi credincioşi din Iaşi şi Chişinău (Republica Moldova).

La începutul sf. Liturghii, au fost prezentate noile mandate încredinţate de episcopul diecezan următorilor preoţi: Mons. dr. Benone Farcaş - rector al Seminarului şi profesor de Drept Canonic, pr. Eduard Soare - vicerector, pr. dr. Daniel Iacobuţ - director spiritual, pr. Pius-Petru Iancu - profesor de Teologie Spirituală, pr. dr. Enăşoae Iosif - profesor de Teologie Spirituală, pr. Toni Cântaciu - profesor de Teologie Pastorală. Totodată, episcopul a adresat un cuvânt de mulțumire pr. Benone Lucaci, pr. Cristi Fodor și pr. Bișoc Alois, care și-au încheiat misiunile în Seminar.

În cadrul omiliei, preasfinţitul Petru i-a îndemnat pe toţi, seminarişti, profesori şi lucrători pentru bunul mers al Seminarului, să imite modelul sfintei Tereza a Pruncului Isus, care în simplitatea inimii a dorit să slujească Biserica, urmând "calea cea mică".

La sfârşitul celebrării, mons. Benone Farcaş, rectorul Seminarului şi-a exprimat mulţumirea şi recunoştinţa faţă de episcopul diecezan şi i-a încredinţat pe toţi seminariştii că alegerea lor, deşi presupune multe momente dificile, este o chemare frumoasă. De asemenea, rectorul a amintit şi faptul că venirea sa din Republica Moldova are un precedent în istoria Diecezei de Iaşi: acum 76 de ani, episcopul Mihai Robu chema ca rector al Seminarului din Iaşi, un preot din Basarabia, pe mons. dr. Marcu Glaser, decan de Basarabia, care a condus Seminarul între 1939-1941.

Tot la sfârşitul celebrării, înainte de binecuvântarea finală, tinerii seminarişti l-au invocat pe Duhul Sfânt, de la care au cerut haruri şi lumină pentru noul an care începe.

pr. Eduard Soare