miercuri, 24 iunie 2015

Hirotonire sacerdotală în Catedrala din Iaşi

Astăzi, în Solemnitatea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, au fost hirotoniți în Catedrala "Sf. Fecioară Maria Regină" din Iaşi 14 preoţi care vor activa în Dieceza de Iaşi (11), în Provincia Franciscană (2) şi în Congregaţia Misionarilor Verbiţi (1). La sfârşitul Sf. Liturghii, pr. Emilian Jitaru a mulţumit în numele tuturor neo-prezbiterilor:

"Cât de minunat e Domnul, toate inimile noastre să cânte: Cât de minunat e Domnul! 

Excelențele voastre, preacucernici părinți profesori, cucernici părinți oaspeți, scumpe familii, dragi seminariști, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

cu siguranță că un simplu mulțumesc nu este suficient, de aceea vrem să vă oferim mulțumirea noastră prin întreaga slujire preoțească. 

Mai întâi, mulțumirea noastră se îndreaptă spre Dumnezeu, deoarece El este izvorul chemării noastre. Din înălțimea cerului a privit spre noi, ne-a ales și astăzi ne așază între cer și pământ pentru a binecuvânta lumea cu prezența lui. Fi lăudat și binecuvântat, Doamne, pentru darul sfintei Preoții!

Cu inima plină de bucurie, le mulţumim părinților noștri. Dragi tați și iubite mame, sunteți minunați, atât voi, cei care sunteți aici de față, cât și voi, părinților, care vă bucurați din ceruri. Vă mulțumim pentru darul vieții, pentru credință și pentru că ați semănat în noi bucuria dăruirii lui Dumnezeu, în Dumnezeu și spre Dumnezeu.

Sincere mulțumiri aducem Excelențelor voastre: Preasfințite Petru Gherghel, episcop de Iași; Preasfințite  Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Prin grija arătată față de Seminar și prin dragostea părintească pe care aţi avut-o față de noi, ne-ați condus astăzi în fața altarului și ne-ați împărtășit darul sfintei Preoții.

Un mulțumesc din inimă îndreptăm spre toți preoții profesori, formatori și administratori de la Seminariile noastre, care de-a lungul anilor au contribuit la formarea noastră. Sfințiile voastre ați fost cei care, zi de zi, cu dalta și ciocanul ați format în noi identitatea preotului lui Cristos. Sfințiile voastre ați lăsat în noi o amprentă intelectuală, umană, spirituală și pastorală pe care vrem să o împărtășim credincioșilor, pentru ca împreună să fim "poporul fericit al cărui Dumnezeu este Domnul".

Ne îndreptăm acum mulțumirea spre frații și surorile noastre, spre rude și toți prietenii noștri. Fratele reprezintă drumul care te conduce mereu acasă, o soră îţi vorbeşte mereu de sensibilitate şi gingăşie, o rudă te îmbogăţeşte cu amintiri, iar un prieten este cel care te ține de mână și îți atinge inima. 
Alături de voi vrem să arătăm mereu drumul spre Dumnezeu, să vorbim de sensibilitatea şi gingăşia iubirii lui Dumnezeu faţă de oameni, să îi îmbogăţim pe cei aflaţi în nevoi şi să îi ţinem de mână şi să le atingem inima celor care s-au îndepărtat de Dumnezeu.

Mulțumim părinților parohi și vicari, care prin afecțiunea și prin dărnicia lor au semănat în noi responsabilitatea față de propria vocație și ne-au purtat în rugăciunile lor în momentele dificile. În același timp, mulțumim tuturor preoților prezenți la această sfântă Liturghie. Împreună cu sfințiile voastre, vrem să slujim poporul lui Dumnezeu cu demnitate, să-i rămânem fideli iubirii lui Cristos și să împrăștiem în lume parfumul iubirii divine.

Cu aleasă prețuire aducem mulțumire tuturor binefăcătorilor noștri, cunoscuți și necunoscuți. Acești purtători de bine, prin caritatea lor față de noi, au reprezentat mâinile lui Dumnezeu. Ne-au dat mâna, ne-au oferit siguranță și protecție, iar astăzi inimile lor tresaltă de bucurie. Îi vom purta mereu în rugăciunile noastre.

Cu bucurie, le mulțumim colegilor noștri mai mici, care au fost pentru noi în toți acești ani ca niște frați. Alături de voi am avut momente frumoase, au mai fost și dificultăți, dar am pășit împreună spre darul sfintei Preoții. Curaj și încredere! Cristos vă așteaptă pe toți să fiți preoții Lui. Mulțumim corului pentru munca depusă ca această sfântă Liturghie să fie cu adevărat înălțătoare.

Din toată inima vă mulțumim dvs., iubiți credincioși. Vă mulțumim că îi primiți cu dragoste pe preoți în comunitățile dvs. Vă mulțumim pentru generozitatea pe care o arătați față de dânșii. Vă invităm să fiți zi de zi alături de noi pentru ca împreună, prin muncă, sacrificii, lacrimi, bucurii, să-l preamărim pe Dumnezeu spunând: „Îți mulțumim Doamne pentru că ne-ai făcut făpturi atât de minunate în secerișul tău”.

În acelaşi timp vă rugăm să duceţi mulţumirea noastră şi celor bolnavi de acasă. Îmbrăţişaţii-i şi binecuvântaţii-i din partea noastră. Transmiteţi-le că avem nevoie de ei, de rugăciunea lor, iar suferinţa lor reprezintă pentru noi o încurajare. Domnul să vă binecuvânteze pentru tot binele pe care l-ați făcut și haideți ca împreună să fim purtători de cer în toate locurile în care ne aflăm"!

Foto: www.ercis.ro

pr. Eduard Soare
Oficiul pentru Cler